تأسيس: 14 مرداد 1392 ـ  در نخستين کنگرهء سکولاردموکرات های ايران  -همزمان با 107 مين سالگرد مشروطه 

  خانه   |    آرشيو صفحات اول سايت    |   جستجو در سايت  |  گنجينهء سکولاريسم نو

7 دی ماه 1402 - 28 ماه دسامبر 2023

سال ۲۰۲۴ و قیمت نفت

از یورونیوز فارسی

بازار جهانی نفت برای مواجهه با وزش بادهای مخالف و رویارویی با چالش‌های جدی در سال ۲۰۲۴ آماده است. مهمترین رویدادی که بازار جهانی نفت را در سال ۲۰۲۳ تحت تاثیر قرار داد، کاهش طولانی‌مدت تولید نفت توسط اوپک پلاس (سازمان کشورهای صادرکننده نفت و متحدانش) بود. این گروه که عرضه ۴۰ درصد نفت جهان را در اختیار دارد، در آوریل ۲۰۲۳، در خصوص کاهش تولید ۱.۶۵ میلیون بشکه‌ای در روز به توافق رسیدند.

در ژوئن ۲۰۲۳ هم عربستان سعودی، رهبر اوپک و یکی از ۳ تولیدکننده بزرگ نفت در جهان، تصمیم گرفت که به طور داوطلبانه تولید نفت خود را ۱ میلیون بشکه در روز کاهش دهد. در نوامبر هم اوپک پلاس بر توافق تمدید کاهش تولید تا سه ماهه اول سال ۲۰۲۴ مهر تایید زد.

جدای از تحریک قیمت‌ها توسط اوپک پلاس، کند شدن رشد اقتصادی چین به خنثی کردن هرگونه تلاش برای افزایش پایدار و قابل توجه قیمت نفت انجامید. تقاضای نفت آلمان هم در پی توقف رشد اقتصادی مهمترین قدرت اقتصادی اروپا به میزان ۹۰ هزار بشکه در روز کاهش یافت.

در چین شرایطی، وقوع جنگ در خاورمیانه تاثیری ضعیف و بسیار کوتاه‌مدت بر قیمت نفت گذاشت. چنان که قیمت جهانی هر بشکه نفت پایهء برنت در روزهای پایانی سال ۲۰۲۳ به ۷۹ دلار رسیده است، نرخی که در آغاز سال جاری ۸۳ دلار بود و تا ۹۴ دلار نیز اوج گرفت.

 

چشم‌انداز قیمت نفت در سال ۲۰۲۴

انتظار می‌رود که به دلیل کاهش سرعت رشد فعالیت‌های اقتصادی در چین و اروپا، همزمان با رشد تولید نفت در ایالات متحده که به رکورد ۱۳.۲۴ میلیون بشکه در روز رسیده، و نیز افزایش عرضه  نفت برزیل، گویان، نروژ و کانادا قیمت‌ها به میزان قابل توجهی کاهش یابد.

اما آژانس بین‌المللی انرژی در گزارش اخیر خود تاکید کرد که تقاضای جهانی نفت در سال آینده افزایش خواهد یافت. در این گزارش آمده است که مصرف نفت جهان در سال ۲۰۲۴ به میزان ۱.۱ بشکه در روز افزایش خواهد یافت.

تحلیل فنی بازار نفت نشان می‌دهد که در صورت وقوع رکود جهانی، حمایت قابل ‌توجهی از متوسط قیمت ۶۰ دلاری نفت پایه برنت وجود دارد. با لحاظ کردن عامل کند شدن رشد اقتصاد جهانی، بانک سرمایه‌ گذاری «گلدمن ساکس» پیش‌بینی کرده که میانگین قیمت هر بشکه نفت برنت در سال آینده به حدود ۸۱ دلار برسد، رقمی که  آژانس بین‌المللی انرژی آن را کمی بالاتر از ۸۲ دلار برآورد کرده است. اس‌اند‌پی‌ گلوبال (S&P Global) هم متوسط قیمت هر بشکه نفت برنت را در سال ۲۰۲۴، ۸۵ دلار پیش‌بینی کرده است.

مهمترین روندی که تصویر بهتری از چشم‌انداز قیمت نفت در سال ۲۰۲۴ ارائه می‌کند، وضعیت رشد یا رکود اقتصاد جهانی است زیرا تقاضای نفت مترادف با رشد و رونق اقتصادی است.

اما آن چه که در آستانه ورود به سال ۲۰۲۴ خودنمایی می‌کند، افزایش احتمال گرفتار آمدن اقتصاد جهانی در بند رکودی تازه با وجود ادامهء کاهش نرخ تورم است، چشم‌اندازی که احتمال صعود قیمت نفت در سال آینده را کاهش می‌دهد.

در این رابطه آقای «آموس هوچستین»، مشاور امنیت انرژی رئیس جمهوری آمریکا، به «بلومبرگ» گفته است که ایالات متحده همچنان به اعمال تحریم‌های نفتی علیه رژيم اسلامی در بحبوحه درگیری‌های تازه در خاورمیانه ادامه خواهد داد. او در بخشی از سخنانش گفته که ایران روزانه بیش از یک میلیون بشکه صادرات نفت دارد و با «اجرای تحریم‌ها این رقم پایین خواهد آمد».

او در حالی این سخنان را مطرح کرده که در هفته‌های گذشته مجلس نمایندگان ایالات متحده طرحی را در خصوص تشدید تحریم‌های نفتی علیه رژيم اسلامی ایران تصویب کرد که علاوه بر تحریم فرآوری نفت ایران توسط پالایشگاه‌های خارجی، شامل تدابیری در خصوص «اجازه توقف و پهلو گرفتن کشتی‌های حامل نفت ایران» نیز می‌شود. علت این طرح که پس از حملات ۷ اکتبر حماس به اسرائیل مطرح شد، حمایت رژيم از حماس عنوان شده است.

مقامات غربی می‌گویند حماس سال هاست که  تحت حمایت ایران است، ادعایی که تهران آن را رد نمی‌کند و می‌گوید از این جنبش حمایت می‌کند اما از حمله غافلگیرانه حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر بی اطلاع بوده و در آن دستی نداشته است!

بازگشت به خانه